Als je een WordPress-website hebt, dan ben je niet de enige. Veel bedrijven en bloggers maken gebruik van WordPress. Het CMS platform maakt het mogelijk om op een snelle en gemakkelijk manier een website te starten. Ook het publiceren van content is eenvoudig en je vrijwel direct beginnen met het opbouwen van online zichtbaarheid. Het hebben van een WordPress-website is niet genoeg om opgemerkt te worden, want je moet ook optimalisaties doorvoeren om meer verkeer en conversies te genereren. In dit artikel bespreken we 10 tips voor WordPress SEO en conversie.
1. Basis SEO
Hoewel sommige mensen beweren dat SEO dood is, leeft het nog wel degelijk. Je moet het alleen anders aanpakken. De dagen van slechte content en keyword stuffing zijn voorbij. Om te scoren en verkeer te generen moet je nuttige content schrijven met een paar essentiële zoekwoorden. Voeg overtuigende metatitels en beschrijvingen toe. Een pakkende titel moedigt mensen aan om te klikken als een website in de zoekresultaten (SERP’s) en op sociale media verschijnt. Zorg ervoor dat je titel een antwoord biedt op een belangrijke vraag, essentiële tips geeft of mensen aanzet om meer over het onderwerp te weten te komen. Werk je content regelmatig bij om mensen een reden te geven om terug te komen naar je site.
2. Focus op effectieve zoekwoorden
Geef je WordPress-website een SEO-boost door je te concentreren op effectieve zoekwoorden voor je bedrijf. Overweeg varianten van populaire zoekwoorden om de content in een bepaalde niche te laten verschijnen. Op grote zoekwoorden is het vaak lastig scoren doordat er veel aanbieders (en concurrenten) zijn. Dat kan er o.a. voor zorgen dat je content zoekraakt in de massa of zelfs door de zoekmachines wordt gestraft vanwege het gebruik van te veel veelvoorkomende zoekwoorden. Je wilt het liefst zoekwoorden gebruikt die wel zoekvolume hebben, maar niet extreem veel concurrentie, dus de een zoekwoordenonderzoek voordat je begint met schrijven.
3. Volg bezoekers en conversies
Weet je hoeveel bezoekers je website iedere dag krijgt? Welke pagina’s ze het meest bezoeken? En op welke zoekwoorden je vindbaar bent? Dit zijn belangrijke vragen om toekomstige content voor je WordPress-website te ontwikkelen. Houd je website-analyse bij met gratis tools van Google, zoals Google Analytics voor on-page statistieken en Google Search Console voor off-page statistieken. Controleer hoeveel bezoekers je hebt gehad, hoe lang ze de site hebben bezocht, via welke zoekwoorden ze zijn binnengekomen en of het terugkerende bezoekers zijn. Je wilt terugkerende bezoekers aantrekken door content aan te bieden die ze graag lezen of nieuwe bezoekers aantrekken door content te schrijven over nieuwe onderwerpen. Doe van te voren analyse en bepaal over welke onderwerpen je gaat schrijven en op welke (nieuwe) zoekwoorden je vindbaar wilt worden.
4. Een snelle website is beter
Een snelle website is niet alleen prettig voor bezoekers, maar ook Google laat je website daardoor beter rangschikken in de resultaten van de zoekmachine. Het toevoegen van veel plug-ins kan een WordPress-website aanzienlijk vertragen. Ook grote afbeeldingen, video’s en pop-ups kunnen je website traag maken. Als het een eeuwigheid duurt om je website te laden, zullen je bezoekers de website verlaten en bij een concurrent een kijkje nemen. Dit is natuurlijk niet goed voor de CTR. Probeer het aantal video’s en afbeeldingen op een pagina te beperken. Je kunt bijvoorbeeld YouTube video’s embedden of afbeeldingen comprimeren. Je kunt met PageSpeed Insights van Google de snelheid van je website analyseren.
5. Maak een bestemmingspagina
Je wilt informatie over je bezoekers te weten komen om hen (in de toekomst) beter te kunnen bereiken. Als ze op je website zijn gekomen, dan waren ze waarschijnlijk op zoek naar iets wat je website heeft of misschien wilt aanbieden. Dan is het tijd om data te verzamelen. En dan niet alleen data over bezoekerssessies (on-page) en de zoekwoorden (off-page) die ze hebben gebruikt, maar meer informatie om ze in de toekomst rechtstreeks te bereiken. Maak een bestemmingspagina waarmee je informatie kunt verzamelen. Bied bezoekers daar iets aan, zoals een e-mailnieuwsbrief of een gratis rapport, zodat ze hun naam en e-mailadres achterlaten. Dit helpt je om een klantenlijst op te bouwen om je website verder te promoten. Na verloop van tijd kan deze voortdurende communicatie leiden tot conversies.
6. Publiceer kwalitatieve content
Er zijn schrijvers die voor een paar tientjes een artikel voor je maken, maar je moet je afvragen of dit is wat je wilt. Het voordeel is dat je voor weinig geld veel content krijgt. En dat werkt vast goed in het begin. Het nadeel is dat het vaak artikelen zijn van slechte kwaliteit, zoals een beroerde schrijfvaardigheid. Dit gaat je naar verloop van tijd bezoekers kosten, want de meeste lezers worden hier niet blij van en als je pech hebt komen ze ook niet meer terug. Zorg dat je unieke en kwalitatieve content publiceert, want dit vinden niet alleen je bezoekers leuk, maar ook Google en dat zorgt voor een hogere ranking.
7. Selecteer een WordPress-thema
Er is een variëteit aan gratis WordPress-thema’s beschikbaar. Je kunt daarnaast ook premium WordPress-thema’s kopen of zelfs een op maat gemaakt thema laten maken. Het is belangrijk dat je kiest voor een thema dat past bij de tone & voice van je bedrijf. Kijk niet alleen naar het uiterlijk van het WordPress-thema, maar kijk ook naar de reviews en de mogelijkheden om het thema aan te passen. Je wilt natuurlijk graag je eigen logo aan de bovenkant van je website. Hoewel dit bij vrijwel alle thema’s mogelijk is, zijn er vast ook elementen die niet aangepast kunnen worden, terwijl je dit wel wenst. Ga dus niet over een nacht ijs en spit de reviews even door.
8. Ontwikkel je eigen tone & voice
Bezoekers moeten je website herkennen aan de tone en voice. In het meest ideale geval herkennen ze de schrijfstijl en koppelen ze deze automatisch aan je website, net als mensen een stem kunnen koppelen aan een persoon. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid en dat zou moeten doorschijnen op je WordPress-website. Trek de aandacht door mensen aan het lachen te maken, hen aan te moedigen na te denken of een beetje controverse op te wekken. Bewaak de schrijfstijl, zodat deze overal hetzelfde is. Dit geldt natuurlijk ook voor de berichten op sociale media kanalen.
9. Zorg voor een sitemap
Hoewel het voor sommigen misschien vanzelfsprekend lijkt, vergeten mensen vaak een sitemap in te dienen bij zoekmachines. Een sitemap maakt het voor zoekmachines, zoals Google en Bing, mogelijk om je webpagina’s te bezoeken (crawlen). De sitemaps worden geüpdatet als je je WordPress-website bijwerkt. Je kunt de sitemap van je website handmatig indienen bij Google Search Console, maar er zijn ook WordPress-plug-ins die dat automatisch doen. Voeg een sitemap toe aan je website, zodat bezoekers direct kunnen vinden wat ze zoeken. Dit verbetert bovendien de conversiepercentages.
10. Update regelmatig je WordPress-website
Doe je voordeel met beschikbare WordPress-updates om je website regelmatig te vernieuwen. De meeste recente updates bevatten doorgaans nieuwe beveiligings- en onderhoudsfuncties. Vaak worden er om de paar maanden updates uitgebracht. Zorg dat je op de hoogte blijft van de updates en negeer ze niet!
Heb je hulp nodig bij WordPress?
Heb je hulp nodig bij WordPress gerelateerde zaken? Wil je een WordPress website laten maken? Wij hebben jarenlange ervaring bij het maken, onderhouden, updaten, aanpassen en monitoren van WordPress websites. Neem dan contact met ons op voor meer informatie!
Deze blog is geschreven door Jeroen van Promoboer