Google Mijn Bedrijf is een gratis tool van Google waarmee je de weergave van je bedrijfsinformatie in Google Zoeken en Google Maps kunt beheren. Door vermeldingen op Google Mijn Bedrijf te maken, vergroot je jouw lokale aanwezigheid op organisch niveau. Of met andere woorden, jouw kansen om te verschijnen in Google’s Local Pack, Local Finder, Google Maps en de zoekresultaten in het algemeen. Nadat je jouw Google Mijn Bedrijf vermelding hebt ingesteld, zijn er verschillende manieren waarop je jouw vermeldingen kunt verbeteren en jouw zichtbaarheid kunt vergroten. We bespreken in dit blog 9 tips voor het optimaliseren van een Google Mijn Bedrijf-vermelding.
1. Zorg voor up-to-date gegevens
Voordat je verdere acties onderneemt om jouw Google Mijn Bedrijf-vermelding te optimaliseren, moet je ervoor zorgen dat alle locaties (indien aanwezig) nauwkeurige en actuele namen, adressen, telefoonnummers, URL’s en openingstijden hebben. Dit is misschien wel de belangrijkste stap bij het optimaliseren van vermeldingen en kan het verschil zijn tussen positieve gebruikerservaring en een negatieve recensie. Als je gesloten bent op zon- en feestdagen, geef dat aan, want je hebt er niets aan dat mensen voor een gesloten deur staan. Je kunt op deze wijze eveneens laten zien dat je actief bent op GMB en dat zal Google enkel waarderen.
2. Verifieer jouw vermelding
Zodra je vermeldingen zijn aangemaakt, moet je ze stuk voor stuk verifiëren. Verificatie verzekert Google dat jouw bedrijf een fysieke locatie heeft en dat je gemachtigd bent om de vermelding te beheren. Als je jouw vermeldingen niet verifieert, dan kun je ze niet verder optimaliseren. En dat is een gemiste kans!
3. Selecteer relevante categorieën
Met Google kun je relevante categorieën voor jouw bedrijf taggen om relevante zoekopdrachten te genereren. Je mag maximaal 10 categorieën taggen, maar slechts één kan als de primaire categorie van jouw bedrijf worden beschouwd. Als je merkt dat de vooraf ingevulde categorieën van Google jouw bedrijf niet volledig vertegenwoordigen, neem dan genoegen met een meer algemene, maar relevante categorie.
4. Voeg zoekwoorden toe aan de bedrijfsomschrijving
Je mag 750 tekens gebruiken om jouw bedrijf en serviceaanbod te omschrijven. De omschrijving wordt weergegeven als je rangschikt in het Google Knowledge Panel (blok met informatie dat aan de rechterkant van de zoekresultaten verschijnt). Schrijf zoekwoordrijke, doelgroepgerichte beschrijvingen en houd er rekening mee dat alleen de eerste 250 tekens van jouw beschrijving worden weergegeven voordat deze wordt afgebroken in het kennisvenster.
5. Upload afbeeldingen en video met hoge resolutie
Afbeeldingen en video’s trekken uitstekend de aandacht van het publiek en helpen gebruikers vertrouwen in een bedrijf op te bouwen. Met Google kun je drie verschillende soorten foto’s uploaden, namelijk een bedrijfslogo, een omslagfoto en extra foto’s die je kunt labelen als intern of extern voor jouw bedrijf.
Foto’s en video’s moeten voldoen aan de volgende punten van het inhoudsbeleid van Google:
- Formaat: JPG of PNG
- Grootte: tussen 10 KB en 5 MB
- Aanbevolen resolutie: 720 px hoog en 720 px breed
- Minimale resolutie: 250 px hoog en 250 px breed
- Kwaliteit: de foto moet scherp en goed belicht zijn en mag geen significante wijzigingen of overmatig gebruik van filters bevatten. Met andere woorden, het beeld moet de werkelijkheid weergeven.
Houd er rekening mee dat iedereen foto’s kan toevoegen aan jouw GMB-vermeldingen. Ja, je leest het goed, iedereen. Als onderdeel van het beheer van jouw profiel, moet je de foto’s die naar jouw vermeldingen zijn geüpload in de gaten houden. En bij Google verzoeken indienen om foto’s te verwijderen die volgens jou in strijd zijn met het inhoudsbeleid van Google, de wet of die jouw bedrijf niet correct vertegenwoordigen.
6. Google Posts maken
Met Google Posts kun je tekst en afbeeldingen op jouw GMB plaatsen om updates, evenementen en promoties te delen met het publiek. Deze berichten verschijnen in het Knowledge Panel (aan de rechterkant) en zijn een geweldige manier om de betrokkenheid te vergroten. Voeg bij het maken van Google Posts afbeeldingen, call-to-actions en links naar relevante bestemmingspagina’s op jouw website toe.
7. Tag services die je aanbiedt
Met Google kun je al jouw diensten en prijzen categoriseren en opsommen, zodat potentiële klanten gemakkelijk kunnen zien wat je te bieden hebt. Loodgieters kunnen bijvoorbeeld ‘kraan installeren’ of ‘wc repareren’ zien als services om toe te voegen. Net als bij categorieën, moet je kiezen uit een vooraf opgestelde lijst met services. Door de services van jouw vermelding te optimaliseren kunnen potentiële klanten de services vinden die ze nodig hebben.
8. Vraag om positieve beoordelingen, reageer op negatieve
Recensies op een Google Mijn Bedrijf-vermelding bieden gebruikers nuttige informatie over jouw bedrijf en worden weergegeven bij de vermeldingen in Zoeken en Maps. Bedrijven kunnen gebruikers aanmoedigen om beoordelingen achter te laten, bijvoorbeeld door een korte URL te delen met klanten om een beoordeling achter te laten. Positief of negatief, reageren op beoordelingen helpt bij het opbouwen van vertrouwen bij het publiek.
9. Maak proactief veelgestelde vragen
Met Google Q&A kan iedereen vragen over jouw bedrijf stellen en beantwoorden. Deze vragen worden openbaar weergegeven en kunnen helpen jouw zichtbaarheid te vergroten voor relevante zoekopdrachten. Je kunt ook zelf Q&A’s toevoegen aan vermeldingen. Maak gebruik van GMB Insights, betaald zoeken of doelgroep gegevens om veelgestelde vragen over jouw bedrijf te ontdekken en te begrijpen.
Tot slot
Wanneer het gaat om het versterken van je online aanwezigheid, het genereren van klanten en jezelf in de kijker spelen, is een Google Mijn Bedrijf vermelding net zo belangrijk als andere online gewoonten. Je krijgt hier niet alleen een professionele uitstraling mee, maar zorgt er ook voor dat je beter kunt controleren wat klanten zien over je bedrijf en zorgt ervoor dat je bedrijf (beter) te zien is op de andere diensten van Google. En dat allemaal gratis.
Deze gastblog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van Promoboer. Promoboer is leverancier van bedrukte sokken met logo.