Het is nog vroeg, maar het einde van het jaar nadert en voor je het weet zitten we in 2023. De aanloop naar het nieuwe jaar is de periode om de strategie van het afgelopen jaar te evalueren en vooruit te blikken op het nieuwe jaar. Je kunt kijken naar de nieuwste trends op het gebied van SEO en content, maar je mag ook de webdesign trends voor 2023 niet uit het oog verliezen. Als je trendy wilt blijven en nieuwe bezoekers wilt trekken, dan is het van vitaal belang om op de hoogte te blijven van belangrijke webdesign trends. Maar wat is de toekomst van webdesign? Zal alles veranderen als het gaat om het design van een website? Nou, zeker niet alles, maar enkele trends in webdesign verdienen wel aandacht. We bespreken de belangrijkste webdesign trends voor 2023.

1. Paginasnelheid

De paginasnelheid is een trend van de laatste jaren en zal steeds belangrijker worden. Mensen willen niet wachten op een trage website. Als het ze te lang duurt, dan gaan ze snel terug naar de zoekresultaten en proberen ze het resultaat van jouw concurrent.

Negeer de paginasnelheid dus niet als je een nieuwe pagina online zet, diverse updates op jouw website doorvoert en/of een goednieuw ontwerp introduceert. Als je het wel negeert, dan loop je het risico om posities, verkeer en conversies te verliezen. Het negeren van paginasnelheid kan je dus letterlijk en figuurlijk duur komen te staan.

Gebruikers willen optimale ervaringen en zoekmachines kijken naar de snelheid van websites als het gaat om SEO. Google gebruikt paginasnelheid, plus Core Web Vitals, om te beoordelen hoe snel een pagina wordt geladen en hoe snel een pagina beschikbaar komt voor de gebruiker.

PageSpeed Insights is een gratis online tool die een webpagina analyseert en tips geeft om die pagina sneller te maken op alle apparaten.

Als je de paginasnelheid wilt verbeteren kun je een aantal stappen nemen. Je kunt de afbeeldingen comprimeren, zodat ze kleiner zijn qua bestandsgrootte en zodoende minder tijd nodig hebben om te laden. Het is daarnaast ook belangrijk om kritisch naar de code te kijken. Staat er veel onnodige code in en/of worden er veel verschillende ‘talen’ gebruikt? Probeer dit dan terug te brengen in ruil voor snelheid.

2. Toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid helpt mensen om de weg te vinden op het internet. Net als dat openbare voorzieningen toegankelijk zijn voor iedereen, zou jouw website dat ook moeten zijn. Als de techniek en de content van jouw website fantastisch op elkaar zijn afgestemd, betekent dat niet dat jouw website voor iedereen toegankelijk is. Kijk maar eens naar de mensen met een visuele handicap, beperking of vorm van laaggeletterdheid, want voor deze mensen is de toegankelijkheid niet vanzelfsprekend.

Hieronder een aantal tips om de toegankelijkheid van jouw website te optimaliseren:

  1. Voldoende contrast tussen voorgrond en achtergrond;
  2. Zorg voor een duidelijke en consistente navigatie;
  3. Maak designs voor verschillende schermformaten;
  4. Gebruik koppen en witruimte om gerelateerde inhoud te groeperen
  5. Voeg alternatieven toe voor afbeeldingen en video’s;
  6. Zorg dat informatie kan worden voorgelezen.

De tips omvatten een groot deel van de WCAG 2.1 richtlijnen die effect kunnen hebben op de toegankelijkheid van het webdesign. We raden aan om rekening te houden met deze richtlijnen, zodat jouw website toegankelijk is voor een zo breed mogelijk publiek.

3. Mobiele responsiviteit

Het zal geen verrassing zijn, maar ook een responsive webdesign staat nog steeds op de lijst met webdesign trends voor 2023. Sinds de introductie van mobile first indexing in 2019 is een mobile responsive webdesign niet meer weg te denken als webdesign trend. Dit is door de opkomst van mobiel een belangrijke rankingfactor geworden voor Google.

Mobile-first indexing zegt dat Google eerst naar de mobiele versie van jouw website kijkt in plaats van naar de desktop versie. Een mobile responsive webdesign zorgt ervoor dat jouw zich aanpast aan de grote en het type scherm waarop het vertoond wordt. Zo zorg je ervoor dat de website schaalt, maar dat teksten toch leesbaar blijven voor de gebruikers, ook op een klein scherm.

4. Micro-interacties

Micro-interacties zijn (onverwachte) gebeurtenissen die gebruikers voorgeschoteld krijgen terwijl ze jouw website bezoeken. Wanneer iemand een kleine actie onderneemt op jouw website en er een specifieke reactie plaatsvindt, ontstaat er een micro-interactie. Wanneer iemand bijvoorbeeld inlogt op Facebook en een rood vak met een nummer naast zijn meldingen ziet, is dit een micro-interactie.

Het is iets dat interessant en boeiend is voor jouw publiek. In het genoemde geval zorgt het ervoor dat de gebruiker op de melding klikt. Wanneer iemand op zijn Twitter-feed vernieuwt, hoort hij een ploffend geluid. Dit is ook een micro-interactie. Dit zijn kleine nuances die bijdragen aan de gebruikerservaring van jouw website.

Je kunt micro-interacties op jouw website integreren door middel van scroll-animaties, mouse-overs, hover boxes, toggles, pop-ups en meer. Het is een geweldige manier om een ​​meer boeiende en interactieve ervaring te creëren en zal het ontwerp van jouw website helpen opvallen in 2023.

5. Donkere modus

Dark mode is in opkomst. Dark mode is een techniek waarbij de achtergrond van een scherm donker is en de teksten licht zijn van kleur. Bij light mode is dit vanzelfsprekend omgekeerd.

Dark mode aanbieden is één van de beste manieren om de gebruikservaring van jouw website te boosten. Steeds meer applicaties, zoals apps en websites, bieden de mogelijkheid om te switchen tussen light mode en dark mode.

Het aanbieden van de donkere modus gaat veel verder dan alleen een verandering in het ontwerp. Het geeft jouw website niet alleen een nieuwe en frisse look, maar het vraagt ook minder van de ogen en dat helpt om comfortabeler te lezen. Het geeft de ogen rust, bijvoorbeeld als je in een donkere omgeving nog even met je telefoon bezig bent.

Weet je nog niet welke wijzigingen je komend jaar wilt doorvoeren aan het webdesign van jouw website? Waarom kies je niet voor een donkere modus om dingen op te frissen en gebruikers meer opties te geven voor interactie met jouw website?

6. Gebruikerservaring (UX)

Om succesvol online aanwezig te zijn, moet je jouw publiek een positieve gebruikerservaring (UX) bieden, zodat ze op jouw website blijven en meer te weten komen over jouw bedrijf en diensten. Denk na over wat ze op jouw website zouden willen zien of welke soorten elementen hun ervaring zouden verbeteren.

Dat kan van alles zijn, zoals de eerder genoemde paginasnelheid, toegankelijkheid, mobile responsiviteit en micro-interacties. Als we concretere punten moeten uitlichten, dan kunnen we kijken naar de navigatie, typografie, opmaak, interactieve content, gebruik van kleuren en nog veel meer.

Een goede gebruikerservaring is het verschil tussen het omzetten van bezoekers tot klanten en het verliezen van bezoekers op jouw website. Je kunt een aantrekkelijke website hebben die jouw merk goed vertegenwoordigt, maar dat maakt niet uit als de gebruikerservaring niet is geoptimaliseerd. Zorg ervoor dat je gebruikerservaring volgend jaar wordt geoptimaliseerd om de interesse van je publiek vast te houden.

Tot slot

Wat we vooral zien is dat bestaande webdesign trends terugkeren in een nieuw en verbeterd jasje. Het kan haast niet anders dan dat je handen jeuken na het lezen van de webdesign trends voor 2023. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal door te voeren. Experimenteer met diverse trends totdat je precies hebt gevonden wat bij jouw website en gebruikers past. Heb je hulp nodig met de implementatie van webdesign trends? Neem dan contact met mij op.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van JM Promotions. JM Promotions is leverancier van promotiemateriaal, zoals bedrukte opvouwbare tasjes.