...

De Kracht van Afbeeldingsnaamgeving voor SEO en Google Ranking

door | jan 2024 | Small Biz Marketing, WordPress

In de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) draait alles om het creëren van een website die goed scoort in de zoekresultaten. Terwijl veel webmasters zich richten op zaken als trefwoorden, backlinks en contentoptimalisatie, vergeten velen vaak een eenvoudige maar krachtige SEO-tactiek: het correct benoemen van afbeeldingen, met name de uitgelichte afbeelding. In dit blogbericht zullen we verkennen waarom de naamgeving van afbeeldingen zo belangrijk is voor Google en wat het kan toevoegen aan uw SEO-inspanningen.

Waarom is Afbeeldingsnaamgeving Belangrijk voor Google?

Google, ’s werelds meest populaire zoekmachine, gebruikt geavanceerde algoritmen om webpagina’s te indexeren en te rangschikken. Afbeeldingen zijn een integraal onderdeel van de webervaring en kunnen een aanzienlijke impact hebben op de gebruikerservaring. Hier is waarom de naamgeving van afbeeldingen zo cruciaal is voor Google:

 1. Relevantie: De naam van een afbeelding moet relevant zijn voor de inhoud van de webpagina. Als een afbeelding van een zonnige strandvakantie de naam “IMG12345.jpg” heeft, begrijpt Google niet waar de afbeelding over gaat. Als de afbeelding echter de naam “zonnig-strandvakantie.jpg” heeft, kan Google deze beter begrijpen en relevanter maken voor zoekopdrachten met betrekking tot strandvakanties.
 2. Verbeterde Zoekresultaten: Door afbeeldingen correct te benoemen, verhoogt u de kans dat uw afbeeldingen verschijnen in Google Afbeeldingen-zoekresultaten. Dit kan extra verkeer naar uw website leiden.
 3. Toegankelijkheid: Een goede naamgeving van afbeeldingen verbetert de toegankelijkheid van uw website. Mensen met visuele beperkingen vertrouwen op schermlezers die de naam van de afbeelding voorlezen. Een beschrijvende naamgeving helpt hen de inhoud van de afbeelding te begrijpen.
 4. Gebruikerservaring: Afbeeldingen met duidelijke namen helpen gebruikers de inhoud van uw website beter te begrijpen en aan te trekken. Dit kan leiden tot langere bezoektijden en lagere bouncepercentages, wat gunstig is voor uw zoekrangschikking.

Hoe Google Afbeeldingsnaamgeving Beoordeelt

Google gebruikt verschillende methoden om de naamgeving van afbeeldingen te beoordelen en te begrijpen. Hier zijn enkele belangrijke factoren:

 1. Bestandsnaam: De bestandsnaam van de afbeelding is het eerste waar Google naar kijkt. Het is essentieel om een beschrijvende naam te geven die de inhoud van de afbeelding weerspiegelt.
 2. Alt-tekst: Het alt-tekstattribuut is een ander belangrijk element voor afbeeldings-SEO. Het biedt een beschrijving van de afbeelding voor mensen die de afbeelding niet kunnen zien en zoekmachines. Het is ook handig voor schermlezers.
 3. Omliggende Tekst: De tekst om de afbeelding heen, zoals de omliggende alinea’s en koppen, draagt bij aan de context en betekenis van de afbeelding.
 4. Pagina-inhoud: Google evalueert de algehele relevantie van de afbeelding met betrekking tot de inhoud van de webpagina. Het is belangrijk dat de afbeelding in overeenstemming is met de tekstuele inhoud.

Wat Afbeeldingsnaamgeving Toevoegt aan Google

Het correct benoemen van afbeeldingen en met name de uitgelichte afbeelding kan verschillende voordelen opleveren voor uw website in Google:

 1. Betere Rangschikking: Google waardeert relevante afbeeldingsnamen en beloont sites met goed benoemde afbeeldingen met hogere rangschikkingen in de zoekresultaten.
 2. Verhoogd Verkeer: Afbeeldingen met beschrijvende namen hebben meer kans om in de zoekresultaten en in Google Afbeeldingen te verschijnen, wat kan leiden tot meer verkeer naar uw site.
 3. Verbeterde Gebruikerservaring: Een duidelijke naamgeving van afbeeldingen verbetert de gebruikerservaring, wat op zijn beurt kan resulteren in meer tevreden bezoekers en herhaalde bezoeken aan uw website.
 4. Beter Begrip van Inhoud: Google begrijpt de inhoud van uw webpagina’s beter wanneer afbeeldingen correct zijn benoemd, wat kan leiden tot een hogere relevantie voor zoekopdrachten.

Neem Contact op voor Meer Informatie of Ondersteuning van WordPress

Het benoemen van afbeeldingen is een eenvoudige maar effectieve SEO-strategie die vaak over het hoofd wordt gezien. Als u meer wilt weten over het optimaliseren van uw website voor Google of als u hulp nodig heeft bij WordPress SEO-optimalisatie, staan we voor u klaar. Ons team van experts staat klaar om u te begeleiden bij het verbeteren van uw online aanwezigheid en het behalen van betere zoekrangschikkingen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en ondersteuning. Samen kunnen we uw online succes stimuleren!

Met meer dan 25 jaar ervaring in IT-support, bouwde Ralph zijn eerste website in 1995. Hij heeft aan de slag gewerkt bij toonaangevende bedrijven waarbij hij inzicht verkreeg in hoe hij uitstekende support kan bieden.

Web-Pepper host, bouwt en onderhoudt WordPress websites & Social Media voor bedrijven die de kracht van internet begrijpen en hiermee het beste voor hun bedrijf willen behalen. Onze service bestaat niet alleen uit het bouwen van een mooie, goed functionerende website. Met Web-Pepper heb je de sparringpartner gevonden, waarmee we samen het beste uit het internet halen voor jouw bedrijf.

Ralph de Groot

CTO , Web-Pepper

Zoeken

Hulp nodig?

SiteGround Nieuws

De nieuwsblog van onze huis hostingmaatschappij.

Interessant voor al onze klanten.