In de huidige markt staat het succes van een bedrijf vaak in verhouding tot de vindbaarheid van de website. Zoekmachines voorzien ons vrijwel direct van informatie van welk product of welke dienst dan ook. Met zoveel websites die worden geïndexeerd door de zoekmachines, wordt het steeds moeilijker om op te vallen. Met zoekmachineoptimalisatie (SEO) vergroot je de zichtbaarheid van een website in de zoekresultaten van zoekmachines zonder daarvoor te betalen. Er zijn echter twee cruciale componenten van elke SEO-strategie: on-page en off-page.

Lees verder als je meer te weten wilt komen over on-page en off-page SEO. We leggen niet alleen uit wat het is, maar geven ook tips om je website te helpen rangschikken voor zoekwoorden met veel verkeer.

Wat is on-page SEO?

On-page SEO omvat alle vormen van zoekmachineoptimalisatie die worden geïmplementeerd op de website die je probeert te rangschikken. Met andere woorden, on-page SEO manipuleert of past de content van een website aan om zowel gebruikers als crawlers van zoekmachines aan te spreken.

Wat website-eigenaren moeten begrijpen over SEO, is dat ze voor een dubbel publiek schrijven: bezoekers die op zoek zijn naar waardevolle content en crawlers die de content op het WWW doorzoeken om relevante pagina’s te tonen op basis van een zoekopdracht. Goede on-page SEO zorgt voor de perfecte balans tussen het aantrekkelijk maken van content voor bezoekers en tegelijkertijd de nodige zoekwoorden, technische metadata en opmaak toevoegen waar crawlers naar op zoek zijn.

Er zijn tientallen on-page SEO-factoren die zoekmachines zoals Google en Bing in overweging nemen bij het indexeren en rangschikken van een website. Hier zijn enkele van de belangrijkste SEO-factoren op de pagina die zoekmachines prioriteit geven in hun rangschikkingsalgoritme:

Titel

De titel-tag is een van de belangrijkste factoren die de relevantie van een pagina toont aan de crawlers van een zoekmachine. Zorg ervoor dat je het belangrijkste zoekwoord of woordgroep aan het begin van de title-tag opneemt, bijvoorbeeld ‘beste SEO tips voor 2022’. Op deze manier kunnen zoekmachines een website herkennen als relevante informatiebron op basis van het gekozen zoekwoord.

Meta-omschrijving

Ook de meta-omschrijvingen zijn van groot belang. Het is de omschrijving van de content van de pagina. Elke pagina dient een unieke omschrijving te hebben. Deze omschrijving is zichtbaar in de zoekmachine en wordt weergegeven onder de titel-tag van de pagina. Door deze omschrijving aantrekkelijk te maken zullen bezoekers eerder geneigd zijn om naar jouw website door te klikken. De max

Headers en content

De content op de desbetreffende pagina moet worden opgebouwd met headers, zoals een H1, H2’s, H3’s, etc. Je geeft daarmee structuur aan de pagina en maakt het voor de bezoekers gemakkelijk om de pagina te scannen. Neem belangrijke zoekwoorden op de headers, maar overdrijf niet. Verwerk de zoekwoorden ook in de overige content, zoals tekstblokken, afbeeldingen en video’s. Je hoeft de content niet vol te proppen met zoekwoorden, ook wel keyword stuffing genoemd, want dat wordt eerder afgestraft dan beloont.

Unieke content

Elke pagina moet originele en unieke content bevatten die nergens anders online te vinden is. Als dat wel het geval is, dan noemt men dat duplicate content of dubbele content. Bij duplicate content moet Google kiezen tussen twee pagina’s en dat maakt ranking lastiger. Het is daarom beter om duplicate content te voorkomen en te focussen op unieke, zelf geschreven, content.

Andere relevante factoren

Er zijn daarnaast nog vele andere relevante factoren die invloed kunnen hebben op de vindbaarheid van de pagina in de zoekmachine. We sommen er een aantal op om rekening mee te houden:

  1. Neem zoekwoorden op in de URL;
  2. Link intern naar andere pagina’s;
  3. Geef afbeeldingen een bijschrift;
  4. Werk content regelmatig bij;
  5. Optimaliseer voor mobiele apparaten.

Waarom je off-page SEO nodig hebt

Vroeger, wanneer iemand sprak over SEO of zoekmachineoptimalisatie, verwezen ze bijna uitsluitend naar on-page SEO technieken op de pagina zelf. Naarmate het algoritme van Google zichzelf heeft verfijnd en de ranking-omgeving competitiever is geworden, zijn off-page SEO technieken minstens zo belangrijk geworden. Dit gebeurt niet op een website, maar elders online.

Linkbuilding

De meeste off-page SEO is gewoon een kwestie van links naar jouw website bouwen. Hoe betrouwbaarder de domeinen zijn die naar jouw website verwijzen, hoe groter de kans dat zoekmachines jouw website ook als autoriteit zullen herkennen. Linkbuilding is echter niet makkelijk, want je hebt de zaken voor het grootste deel niet zelf in de hand. De truc is om content van jouw website te laten linken door andere betrouwbare bronnen. Het is echter moeilijk om gezaghebbende websites te overtuigen om naar jouw website te verwijzen. Een relatief eenvoudige oplossing is om gastpost op domeinen met hoge autoriteit aan te bieden. Als je dit goed aanpakt en links verzamelt, wordt je dus beter gewaardeerd en dat levert je stijgingen op in de resultaten van de zoekmachine.

Sociale media

Ook de links van sociale media kanalen, zoals Instagram, Twitter, LinkedIn en Facebook, dragen bij aan de posities van jouw website in de zoekresultaten van de zoekmachine. Een van de eenvoudigste off-page SEO technieken is om vanaf sociale media naar content op jouw website te verwijzen..

Domeinautoriteit

Off-page SEO heeft alles te maken met het vaststellen van de autoriteit van jouw domein. Dit in de ogen van de zoekmachines. Hoewel zoekmachines verschillende signalen meten bij het bepalen van autoriteit, is mijn ervaring dat als je meer links verzamelt naar jouw website vanaf betrouwbare andere websites, je een hogere domeinautoriteit krijgt. En waar is dat dan goed voor? Een hogere domeinautoriteit zorgt voor betere posities in de zoekresultaten van zoekmachines.

Wat is belangrijker? On-page of off-page SEO?

On-page en off-page SEO zijn even belangrijk. Je hebt beiden namelijk nodig voor een goede ranking in de zoekmachine. Als je volledig inzet op een van de twee technieken, dan behaal je mogelijk niet het optimale resultaat. Er zijn uitzonderingen waarin het beter zou zijn om je op het ene meer te concentreren dan het andere, maar in het algemeen moet je inspelen op beiden onderdelen.

Wil je beter gevonden worden in Google?

Wil je beter gevonden worden in Google, maar heb je er zelf geen tijd voor? Of wil je graag op weg geholpen worden zodat je het in de toekomst zelf kunt uitvoeren? Dan helpen wij je graag! Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van Promoboer. Promoboer is leverancier van promotiematerialen, zoals zonnebrillen bedrukken.