Waarom zou een bedrijf actief moeten zijn op social media? Dat antwoord is vrij simpel: vrijwel iedereen is daar te vinden, dus ook hun klanten en concurrenten. Volgens de laatste cijfers zijn bijna 4 miljard mensen wereldwijd actief op social media. Dat aantal groeit nog steeds, net als het aantal mensen dat op twee of meer sociale platforms een account heeft, al lijken gebruikers wel iets minder actief te worden. Neemt niet weg dat je als bedrijf niet kunt achterblijven om tijd of geld te investeren in social media. Wat zijn de voordelen van social media voor bedrijven?

1.      Merkbekendheid

Door aanwezig te zijn op sociale media, wordt het voor zowel bestaande als potentiële klanten gemakkelijker om je te vinden en te volgen. Met het enorme aantal mensen dat tegenwoordig sociale media gebruikt, heeft je bedrijf de mogelijkheid om een ​​aanzienlijk aantal nieuwe klanten en doelgroepen te bereiken. Sociale media zijn ook de perfecte plek om je verhaal te doen en mensen te informeren over wat je doet, zodat zij een goed beeld van je krijgen en je de merkbekendheid vergroot.

2.      Merkentrouw

Social media geeft bedrijven de kans om deel te nemen aan gesprekken met de doelgroep en om in rechtstreeks contact te komen met klanten, bijvoorbeeld door een actieve klantenservice. Als deze interacties correct en consistent worden uitgevoerd, dan zullen deze van invloed zijn op de loyaliteit van klanten. Hoewel het nog steeds tijd kost om deze klantenloyaliteit te verdienen, kan betrokkenheid van sociale media bedrijven helpen dat vertrouwen sneller op te bouwen.

3.      Meer websiteverkeer

Sociale media vergroten het aantal punten om verkeer naar je website te trekken. Elk social profiel is een potentieel weg naar je website. En elke bericht is een nieuwe kans om waarde te bieden en volgers te laten zien waarom ze je website zouden moeten bezoeken. Uiteindelijk kunnen deze bezoeken resulteren in meer leads en conversies.

4.      Klantinzichten

Een enorme hoeveelheid waardevolle klantgegevens wordt gegenereerd door alle gebruikers op sociale media. Door te luisteren en in contact te komen met je volgers, kom je meer te weten over wie je klanten zijn, waar ze hun tijd graag doorbrengen, wat hen interesseert en wat ze vinden van je merk en concurrenten. Dit kan je helpen om ze effectiever te betrekken bij je content, blogs, advertenties en berichten.

5.      Klantervaring

De kans is groot dat klanten verwachten dat je actief bent op social media. Het geeft hen een andere manier om je merk te leren en het verbetert de klantervaring. Bovendien kan het belang van de huidige rol van sociale media in de klantenservice niet worden onderschat. Als ze een vraag hebben of als er iets misgaat, waarderen klanten het dat ze de mogelijkheid hebben om op sociale media in contact te komen met de merken waarmee ze zaken doen.

6.      Leadgeneratie en verkoop

Sociale media kunnen een ongelooflijk effectief hulpmiddel zijn om leads te genereren en deze de verkooptrechter in te leiden. Door organische tactieken te combineren met betaalde tactieken, kunnen marketeers met social media hun bereik vergroten en meer leads aantrekken.

7.      Multi-channel campagnes

Consumenten schakelen tegenwoordig snel tussen verschillende kanalen. Van website naar sociale media en via e-mail weer terug naar social media. Hoewel sociale media op zichzelf al impact hebben, worden ze sterker als ze een geïntegreerd onderdeel worden van de marketingstrategie, bijvoorbeeld door een multi-channel campagne uit te voeren. Een multi-channel campagne houdt in dat er meerdere kanalen tegelijk ingezet worden om de klant één en dezelfde boodschap te sturen en/of producten en diensten aan te bieden. Berichten op sociale media ondersteunen en versterken de berichtgeving op andere kanalen en bieden je de mogelijkheid om je publiek overal te bereiken.

Heb je hulp nodig bij Social Media Marketing?

Facebook, Instagram, LinkedIn, SnapChat en Twitter zijn slechts enkele voorbeelden van sociale media die je kunt inzetten als online marketingtool. Of je nu graag op social media aanwezig bent of niet, je doelgroep is hier waarschijnlijk massaal actief! Het is een gemiste kans als je daar geen gebruik van maakt. Heb je hulp nodig bij Sociale Media Marketing of wil je social media uitbesteden? Neem dan contact met ons op!

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van JM Promotions