...

WordPress Plugin Review: Akismet

door | mei 2013 | WordPress, WordPress Plugin Reviews

Vandaag een van de bekendste Plugins voor WordPress: Akismet. Deze plugin van Automattic is zo ‘vitaal’ voor een wordpress omgeving, echter maak ik het regelmatig mee, op websites die ik niet zelf opgezet heb maar gevraagd ben om iets op te lossen, dat deze plugin niet geactiveerd is. Jammer, want akismet rekent keihard af met het vervelende euvel: SPAM!

Wat doet Akismet

Akismet voorkomt spamreacties op je website. Feitelijk zorgt hij ervoor dat iedere reactie op je website door een uitermate geavanceerd systeem van Automattic gaat waar via honderden test gekeken word of het bericht bestaat uit spam of niet. Klinkt tijdrovend maar dit gebeurd binnen een enkele seconde. Daarnaast houd de plugin voor je bij hoeveel berichten er goed en afgekeurd zijn en is het mogelijk om vanuit het Admin Dashboard afgekeurde berichten toch te bekijken om eventueel te checken of er niets tussendoor geglipt is. (De ervaring is dat dit niet nodig is, maar de functionaliteit is aanwezig wat misschien wel een prettig gevoel geeft). Tevens is het in het Admin Dashboard mogelijk om de spam statistieken van je website terug te kijken.

Waarom Akismet

Welnu, niemand vind het prettig om spam te ontvangen en het systeem van Automattic is (bijna) feilloos. In sommige door ons gebouwde websites staat de teller inmiddels boven de 20.000 automatisch verwijderde spamberichten. Als er geen Akismet geactiveerd zou zijn, had onze klant deze berichten allemaal ontvangen, en een voor een moeten verwijderen: niet iets waar we de klant gelukkig mee hadden gemaakt.

Akismet Activeren

Om Akismet te activeren op je WordPress Website kun je de plugin, mits al niet mee-geinstalleerd, downloaden. Vervolgens activeer je de plugin op de gebruikelijke wijze. Tot slot maakt de plugin gebruik van een API-Key. Deze moet je online aanvragen via akismet.com. Als je de key (per email) ontvangen hebt, moet je deze invullen in de Akismet Configuration (welke in je WordPress menu onder Plugins is toegevoegd na het activeren van de plugin). Hier heb je eventueel nog de opties om spam na een maand automatisch te laten verwijderen samen met wat andere opties. Deze pagina checked ook automatisch of je website verbonden is met de servers van Automattic.

 

 

Met meer dan 25 jaar ervaring in IT-support, bouwde Ralph zijn eerste website in 1995. Hij heeft aan de slag gewerkt bij toonaangevende bedrijven waarbij hij inzicht verkreeg in hoe hij uitstekende support kan bieden.

Web-Pepper host, bouwt en onderhoudt WordPress websites & Social Media voor bedrijven die de kracht van internet begrijpen en hiermee het beste voor hun bedrijf willen behalen. Onze service bestaat niet alleen uit het bouwen van een mooie, goed functionerende website. Met Web-Pepper heb je de sparringpartner gevonden, waarmee we samen het beste uit het internet halen voor jouw bedrijf.

Ralph de Groot

CTO , Web-Pepper

Zoeken

Hulp nodig?

SiteGround Nieuws

De nieuwsblog van onze huis hostingmaatschappij.

Interessant voor al onze klanten.