Een ding waar alle webmasters mee te maken krijgen is dat er ergens in het verleden in een nieuwsbericht een link geplaatst is naar een andere website maar dat deze niet meer bestaat: een “broken link”. Nauwelijks te voorkomen maar erg irritant voor de bezoeker, erg slecht voor de zoekmachine-optimalisatie van je website en tegenwoordig erg simpel op te lossen met de Broken Link Checker plugin van Janis Elsts

Eenmaal ge├»nstalleerd, zal de plugin beginnen met het bekijken van de pagina’s, berichten, bookmarks en andere inhoud en zoekt naar externe koppelingen. Afhankelijk van de grootte van de wordpress website duurt dit van een paar minuten tot een uur of meer. Als dit voltooid is, zal de plugin beginnen te controleren of elke link nog werkt. De broken links, als ze gevonden worden, zullen verschijnen in een nieuw tabblad van de WP admin panel – Extra -> Broken Links.

Tevens verschijnt er een melding op het dashboard en zal er een email naar de WordPress beheerder gestuurd worden zodat men deze kan corrigeren of verwijderen.

De plugin heeft erg veel opties qua instellingen, zo kan men kiezen wie de email moet ontvangen, de webmaster of de auteur van het betreffende arikel. Men kan de interval bepalen hoe vaak de website nagekeken moet worden etc. De plugin voorziet er zelfs in om te checken of geimplementeerde video’s van YouTube, Vimeo, Google Video (en andere) nog bestaan en nog tal van andere zaken.

De standaard-instellingen zijn, voor een redelijk standaard website al snel keurig in gesteld en feitelijk kan men direct van start.

Kort samengevat: geen broken links meer met Broken Link Checker voor WordPress!