Onlangs liepen wij bij het restylen van een wat oudere WordPress installatie tegen een ‘probleem’ aan. De WordPress website bevatte +400 berichten en het oude template maakte geen gebruik van uitgelichte afbeeldingen. Het nieuwe template wel, zoals de meeste anno 2014.

Een uitgelichte afbeelding (in het Engels: featured image) is een afbeelding dat in WordPress aan een bericht gekoppeld kan worden. Dit zorgt er – indien je template / theme er gebruik van maakt – voor dat die afbeelding naast je bericht komt te staan in archieven, categorieën en andere blogpagina’s. Ook zijn er veel plugins die er gebruik van maken.

Omdat er in de oude situatie geen gebruik van uitgelichte afbeeldingen gemaakt werd, en in de nieuwe wel. Zouden we wellicht alle +400 berichten na moeten lopen en er een uitgelichte afbeelding aan toe moeten voegen. Erg tijdrovend, maar wij kwamen al snel op het idee dat het toch wel mogelijk moest zijn om een soort van “standaard uitgelichte afbeelding” te benoemen.

De oplossing voor dit probleem vonden we in de WordPress Plugin Default featured image van Jan Willem Oostendorp waarmee wij ervoor kozen om als standaard uitgelichte afbeelding het logo van het bedrijf te kiezen.

Deze plugin maakt het mogelijk om een standaard uitgelichte afbeelding aan te geven, overal waar geen uitgelichte afbeelding is toegevoegd zal deze standaard verschijnen.

Na het installeren en activeren van de plugin verschijnt in het dashboard onder “Instellingen” het knopje “media” waar u een aantal instellingen kunt maken met betrekking tot uw nieuwe standaard uitgelichte afbeelding.

Media instellingen standaard uitgelichte afbeelding

U kunt onder andere instellen:

  • Thumbnail : Breedte / Hoogte
  • Gemiddelde afmeting : Maximale breedte / Maximale hoogte
  • Grote afmeting : Maximale breedte / Maximale hoogte
  • U kunt kiezen voor “Uploads bewaren in mappen op basis van maand en jaar”

Natuurlijk zit hier ook de mogelijkheid om uw standaard uitgelichte afbeelding te uploaden of… weer te verwijderen.

Hieronder kunt u een video zien gemaakt door WPBeginner over deze WordPress plugin:

Heeft u een vraag of een probleem met WordPress?

Gebruikt u WordPress om uw website in te bouwen maar loopt u tegen problemen aan? Begrijpt u iets niet of wilt u even praten met iemand die misschien meer ervaring heeft dan u, of zoekt u gewoon iemand om even mee te sparren over mogelijkheden? Web-Pepper gebruikt WordPress al sinds 2006 en heeft al honderden websites gemaakt in dit systeem en hebben wij ervaring met de meest voorkomende plugins voor WordPress.

Voor WordPress hulp en ondersteuning kunt u bij ons terecht, wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op!