Wie in WordPress Websites gebruikt maakt van plaatjes weet dat het soms wenselijk is om ze uit te laten vergroten. Dit kan standaard door een link te leggen naar de grote (meestal originele) versie. WordPress heeft echter helaas standaard de gewoonte om de grote versie te openen in een lege pagina, niet echt het mooiste idee om een plaatje te laten zien.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te voorkomen, een van de simpelste en elegantste oplossingen hiervoor is het gebruik van een Lightbox.

De voordelen van lightbox zijn:

  • Het ziet er mooi, strak en modern uit;
  • Er is geen nieuw scherm nodig om een grotere weergave van een afbeelding te tonen.

Voor lightboxes onder WordPress zijn veel plugin te vinden, in deze review wil ik met u een van de meest handige delen: de Simple Lightbox Plugin van Archetyped.

Deze plugin heeft als voordeel dat hij naast los in WordPress, ook te gebruiken is in Galerijen zoals de bekende Nextgen Gallery en dus in de gehele site dezelfde manier van vergroten bied.
De Simple Lightbox Plugin biedt daarnaast mogelijkheden om mét of zonder omschrijving te werken, maximale afmetingen van de vergroting in te stellen of zelfs om eventueel meerdere afbeeldingen van een pagina in een slideshow op te nemen. Nadeel is echter dat de gemaakte instellingen direct gelden door de hele website.

Gelukkig heeft Archetyped een nieuwe versie 2 aangekondigd, wellicht daarin meer mogelijkheden!

Voorbeeld van de Lightbox, klik op een van de plaatjes hieronder.
(Dit is een voorbeeld van de NextGen Gallery Plugin in combinatie met Simple Lightbox)

[nggallery id=19]