We zien ze steeds meer, auto-update mogelijkheden voor software. Apple introduceerde al enige tijd terug de mogelijkheid om uw apps automatisch te laten updaten. WordPress heeft ook een automatische update functionaliteit voor de core (het basis-systeem). Sinds versie 3.7 heeft hij de eigenschap alle “minor-updates” (dus van 3.7 naar 3.7.1 en 3.7.2) automatisch te laten verlopen. Updates van 3.7 naar 3.8 zult u altijd nog zelf moeten doen of u moet gebruik maken van de update-services van uw hostingmaatschappij. Er zijn ook plugins die ervoor zorgen dat uw plugns geautomatiseerd geupdated worden.

Hostingmaatschappijen bieden de laatste tijd steeds meer ook de mogelijkheid aan voor het automatisch (laten) updaten van WordPress plugins. Uw plugins moeten natuurlijk ook up2date blijven, ook daar gelden zeker beveiligingsrisico’s als u dat niet voor elkaar heeft.

Bij Web-Pepper maken wij al lang gebruik van een systeem waarmee we meerdere WordPress installaties kunnen monitoren en updaten. Wij kunnen daarmee al onze WordPress websites updaten met 1 druk op de knop. Dit geld feitelijk ook voor de WordPress plugins. Toch doen we dit niet! Heel handig, al die automatische updates, maar wat is het addertje?

Een veel gehoorde kritiek is dat als er een nieuwe versie uitkomt, waar een foutje in zit (die meestal heel snel gecorrigeerd wordt) je toch een bepaalde tijd met een probleem zit. Als je alles op auto-update zet, merk je namelijk niet meer wat er precies gebeurd. In feite raak je je grip met de software kwijt door er maar op te vertrouwen dat alles vlekkeloos verloopt. Dat is goed te doen met 1 of 2 websites, maar als je een leuk aantal websites moet beheren, en je wilt dat goed doen, zul je toch moeten controleren. Je kunt natuurlijk altijd een backup terug zetten, maar wij gaan er even vanuit dat u bijvoorbeeld 100 WordPress websites moet beheren, dan wordt het onbegonnen werk, juist terwijl dan het idee van automatische updates van plugins en WordPress juist heel aanlokkelijk is.

Toch zijn wij geen liefhebbers van Auto-Updates!

Als je namelijk het idee doortrekt, en je dus door auto-updates niet (meer) op de hoogte bent wanneer welke plugin is bijgewerkt, en je dat toch moet controleren, zou je dus bijna permanent je website(s) door moeten wandelen om te kijken of alles nog 100% werkt.

Bij handmatig updaten, heb je veel meer controle. Voor de installatie kun je de release-notes lezen, waardoor je een beeld hebt wat de betreffende update gaat doen. Ook kun je bepalen of je de update wel of niet wilt installeren. Misschien geeft de update van een plugin wel een conflict met een andere plugin of met de core. Niet handig om dan alle websites op automatisch te hebben staan.

De gulden middenweg : InfiniteWP

Er zijn hele mooie, slimme systemen om meerdere WordPress installaties up2date te houden. Dit hiervoor kunt u onder anderen ManageWP of InfiniteWP gebruiken. Zelf zijn wij al sinds enkele jaren vertrouwd met InfiniteWP. InfiniteWP is een gratis, self-hosted meerdere WordPress management platform dat uw WordPress beheer taken worden vereenvoudigd tot een simpele klik op een knop. U kunt echter wél zelf bepalen welke plugins u wel en niet update, specifiek pér website. Ook kunt u snel en efficiënt de release-notes van de plugins opvragen, en kunt u in een duidelijk overzicht zien welke versie u momenteel heeft op een website. Zo heef u totale controle over uw WordPress Website(s).

Onze conclusie:

Auto-updates is een fantastisch middel, maar niet voor ons! Wij houden veel liever de vinger aan de pols, zodat wij weten wat er speelt in de websites van onze klanten. Wij gebruiken wel tools om plugins op meerdere websites tegelijk te kunnen updaten, maar vliegen niet op de automatische piloot. Zo zorgen wij ervoor dat wij op de hoogte zijn van wat er nieuw is aan gebruikte plugins, en zorgen wij ervoor dat onze WordPress websites en plugins toch altijd up2date zijn! Onze keus is de gulden middenweg!

Vragen? Problemen? Ideeën?

Heeft u een probleem met WordPress, wilt u hulp, of heeft u gewoon een vraag? Neem dan contact met ons op! Telefonisch op 06-24948112 of info@web-pepper.nl