Wil je een 301-redirect doorvoeren op jouw WordPress-website? Maar je weet nog niet precies hoe dat in zijn werk gaat? Dan ben je hier aan het juiste adres. We laten je zien hoe je met behulp van verschillende methoden een 301-redirect instelt. Weet je niet zeker of een 301-redirect de juiste keuze is? Geen zorgen, ook dat leggen we uit.
Redirects in een notendop
De naam ‘redirect’ zegt het eigenlijk al en is niets anders dan een omleiding. Het stuurt bezoekers van een specifieke pagina door naar een alternatieve pagina. Het lijkt een beetje op het doorgeven van een adreswijziging bij verhuizing. Wat als een vriend naar je oude huis gaat om je te bezoeken? Een omleiding is als een briefje op de voordeur om je bezoekers te vertellen waar je nu woont. Iedere keer dat je een URL wijzigt of een pagina verwijdert, moet je aan een omleiding of redirect denken.
Er zijn verschillende omleidingen voor diverse doeleinden. Aangezien deze blog gaat over 301-redirects, bekijken we eerst een aantal situaties waarin je mogelijk een 301-redirect moet instellen.
Wanneer moet je een 301-redirect gebruiken?
Dit zijn enkele van de meest voorkomende redenen om een 301-omleiding te gebruiken. Een 301-redirect moet worden gebruikt wanneer:
- Je hebt een pagina permanent verwijderd, maar hebt in plaats daarvan een vergelijkbare pagina waarnaar je gebruikers wilt doorsturen;
- Je hebt de URL gewijzigd van een pagina die al is gepubliceerd;
- Je verhuist jouw website naar een nieuw domein;
- Je wijzigt de URL-structuur, bijvoorbeeld van HTTP naar HTTPS.
Verschillende opties voor het doorvoeren
Optie 1: Maak een 301-omleiding op de server
Een van de meest gebruikte methoden om een 301-redirect toe te voegen, is door jouw .htaccess-bestand op de server te bewerken. Je vertelt in dit bestand wat de oude URL is en naar welke nieuwe URL het verkeer doorgestuurd moet worden. Deze configuraties kunnen in de loop van de tijd behoorlijk onhoudbaar worden. De lijst kan groot en onoverzichtelijk worden, waardoor er ook fouten in kunnen sluipen, zoals een loop waarbij een redirect naar een redirect verwijst. Bovendien moet je via FTP inloggen op jouw server, de bestanden bewerken en ze opnieuw uploaden als je een nieuwe redirect toevoegt.
Optie 2: Maak een 301-omleiding met PHP
Als WordPress-ontwikkelaar of gebruikers heb je twee opties. Of je maakt een redirect door de code in de headers van een bestand te wijzigen of je maakt gebruik van de ingebouwde wp_redirect functie. Een voorbeeld van gewone PHP zou als volgt kunnen zijn:
<?php
// MijnVoorbeeldBestand.php
header (“HTTP/1.1 301 permanent verplaatst”);
header(“Locatie: https://www.web-pepper.com/nieuwe-locatie-van-de-blog/”);
?>
Optie 3: Maak een 301-omleiding met behulp van de ingebouwde WordPress-functie
En dit is hoe je hetzelfde zou doen, maar nu door de ingebouwde functie van WordPress te gebruiken:
wp_redirect( “https://www.web-pepper.com/nieuwe-locatie-van-de-blog/”, 301);
Deze methode is iets eenvoudiger dan het bewerken van bestanden op de server, maar kan ook omslachtig worden als het aantal redirects toeneemt, bijvoorbeeld bij het verplaatsen van tientallen pagina’s bij de website migratie van een oud domein naar een nieuw domein.
Optie 4: Maak eenvoudig een 301-redirect met een plugin
Er zijn verschillende WordPress plugins die je de helpende hand bieden als het gaat om het doorvoeren van een redirect of 301. De Yoast plugin grijpt in als je de URL van een bericht of pagina wijzigt die kan resulteren in een 404 of doodlopende pagina. Daarnaast biedt de Yoast plugin een interface om redirects op een later tijdstip te bewerken of te verwijderen. De plugin vertelt je ook wanneer je op het punt staat een redirect te maken die zal resulteren in een loop. Een loop is niets anders dan een redirect die naar een redirect verwijst en de gebruikers dus meerdere keer doorverwijst. Deze chain is iets dat je koste wat kost wilt vermijden.
Andere soorten meldingen die je tegen kunt komen
Er zijn naast de 301-redirects nog een aantal andere meldingen die je dagelijks tegen kan komen. We bespreken ze hieronder.
302 Gevonden
Een 302 is een vrij dubbelzinnige redirect en wordt vaak als tijdelijke redirect gebruikt. De code betekent dat de gevraagde content is gevonden, maar zich op een andere locatie bevindt. Er staat niet waarom. Als je bezoekers naar een andere pagina wilt sturen als ze een specifieke pagina bezoeken, en je wilt die URL in de toekomst opnieuw gebruiken, gebruik dan een 302. Aangezien dit een tijdelijke redirect is, verwacht Google dat er later iets terugkomt.
410 Content verwijderd
Een pagina met een 404-fout is een van de grootste problemen op websites. Deze moeten worden opgelost, want niemand vindt deze fouten leuk. Google ziet het als een teken van slecht onderhoud en bezoekers raken erdoor in de war. 404-fouten treden vaak op wanneer de opgevraagde pagina of is verwijderd en de URL niet is omgeleid. Gebruik een 301 om pagina’s met 404-fouten om te leiden naar een relevante pagina of de startpagina.
Hulp nodig bij het instellen van redirects of omleidingen?
Wanneer je redirects gaat implementeren, is het belangrijk om zorgvuldig te zijn. Je wilt namelijk geen fouten maken, zoals de eerder besproken loop. Hierdoor weet de website en ook zoekmachines niet meer welke pagina getoond moet worden. Bewaar daarom altijd je lijsten met 301-redirect en bekijk goed of je verwijzingen allemaal correct zijn. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het doorvoeren van 301’s of de migratie van een website? Neem dan contact met mij op.
Deze gastblog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van JM Promotions. JM Promotions is leverancier van promotiematerialen, zoals rugzakjes bedrukken.