Met een marktaandeel van ongeveer 60% is WordPress verreweg het meest populaire online content managementsysteem (CMS). Het platform is eenvoudig in gebruik en biedt eindeloze mogelijkheden. Zelfs zonder enige kennis kun je een website maken. Maar het is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want een veelgehoord probleem is dat WordPress-websites traag zijn. De snelheid van een website is van essentieel belang, want als het een eeuwigheid duurt om je website te laden, zullen je bezoekers de website verlaten en bij een concurrent een kijkje nemen. We bespreken een aantal redenen waarom je website traag is en geven ook oplossingen.
1. Is je eigen internet traag?
Laten we beginnen bij het begin. Je moet eerst controleren of je eigen internetverbinding niet de oorzaak is van de prestaties van je website. Als je WordPress-website thuis langzaam laadt, probeer hem dan ook eens op een ander apparaat te openen.
Je kunt ook proberen om je website te openen als je verbonden bent met een ander netwerk, bijvoorbeeld openbare Wi-Fi, het netwerk bij een vriend of een 4G verbinding via je telefoon. Als je website probleemloos werkt op een ander apparaat of netwerk, dan heb je de boosdoener gevonden.
Oplossing
Als je internet traag is, dan kun je dit eenvoudig oplossen door over te stappen door van internetprovider te veranderen. Heb je weinig opties om over te stappen, dan zou je bij huidige provider kunnen nagaan of er een snellere internetverbinding beschikbaar is op jouw adres.
2. Zijn je plug-ins van hoge kwaliteit en up-to-date?
Mensen geven bij een trage WordPress-website vaak de schuld aan de hoeveelheid plug-ins, maar het probleem is meestal niet het aantal, maar eerder de kwaliteit van de plug-ins. Het andere probleem is dat plug-ins, net als elk ander stukje software op een computer, updates nodig hebben. Zonder updates zijn de plug-ins mogelijk van mindere kwaliteit of niet veilig.
Oplossing
De meest eenvoudige oplossing is, indien beschikbaar, om de plug-ins te updaten. Afhankelijk van hoe oud ze zijn, kunnen ze ook gewoon verouderd zijn en niet meer worden bijgewerkt. Wanneer dat gebeurt, is het meestal beter om de installatie ongedaan te maken en op zoek te gaan naar een vervangende plug-in met dezelfde functies. De beste manier om ervoor te zorgen dat je plug-ins altijd van hoge kwaliteit zijn, is door plug-ins te installeren die een goede reputatie hebben bij andere WP-gebruikers.
3. Wordt aan je hostingbehoeften voldaan?
De meeste mensen kiezen voor een standaard basishostingpakket als ze voor het eerst beginnen. Dit is in eerste instantie voldoende om in behoeften te voorzien. Maar naarmate je website zich sneller ontwikkelt en meer gebruikers bedient, dan veranderen ook de hostingbehoeften. De mogelijkheden van de huidige hosting zijn mogelijk ontoereikend.
Oplossing
De keuze voor een beheerde WordPress-hosting kan een goede oplossing zijn, omdat het team de behoeften van je website kan beoordelen en ervoor kan zorgen dat deze soepel werkt. Dit team heeft de ervaring en kennis om voor de juiste hosting te kiezen. Kies voor een dienst die goed wordt beoordeeld, die een professioneel ondersteuningsteam heeft en die zijn steentje bijdraagt om een optimale laadtijd te garanderen. Zoek naar zaken als een goede serverresponstijd, kwaliteitsthema’s of dat ze de meest recente PHP-versie gebruiken, want dat kan het verschil maken tussen een gemiddelde host en een uitmuntende host.
4. Zijn je afbeeldingen geoptimaliseerd?
Als je geen van de tot nu toe genoemde problemen ervaart, dan zijn je afbeelding misschien wel de grootste boosdoener. Het kost veel tijd om afbeeldingen te laden. En hoe meer je hebt en hoe hoger hun kwaliteit, des te meer ze de laadtijd van je website zullen beïnvloeden. Dit is een van de meest voorkomende problemen op WordPress-websites.
Oplossing
De oplossing is niet om afbeeldingen van mindere kwaliteit te plaatsen of het aantal te verminderen, maar om ze te optimaliseren. Gewoonlijk maakt het maken van de wijziging van PNG naar JPG een aanzienlijk verschil. Heb je al JPG dan kun je ook afbeeldingen comprimeren. Comprimeren is het verkleinen van een afbeelding, zodat deze minder ruimte inneemt. Er is een verwaarloosbaar verlies aan kwaliteit, maar de kleinere bestandsgrootte compenseert dit. Je kunt hiervoor ook plug-ins gebruiken. Je moet je alleen afvragen of het een extra plug-in, die je website mogelijk ook weer trager maakt, waard is.
5. Hoe opgeblazen zijn je Javascript- of CSS-bestanden?
Hoewel CSS-bestanden nodig zijn voor het presenteren van je favoriete opmaak in o.a. lettertypen, kleuren, kopteksten en tabellen, kunnen ze ook erg lang zijn en veel regels aan code bevatten. Dat betekent dat de informatie die je website moet inladen groter wordt, met een tragere laadsnelheid als gevolg. Een aanzienlijk deel van deze informatie is niet altijd nodig en beïnvloed de laadtijd in negatief opzicht.
Oplossing
Het enige dat je moet (laten) doen om de laadsnelheid te optimaliseren, is door overbodige informatie uit de code te verwijderen. Maar er is hier gevaar, want door een klein foutje kan de gehele website offline gaan. De beste oplossing is CSS-minify te gebruiken, waarbij de code wordt geminimaliseerd om de laadtijd aanzienlijk te verhogen en de benodigde bandbreedte te verlagen.
Conclusie
Een trage website bereikt zijn ware potentieel niet, daarom is het belangrijk om regelmatig snelheidstests uit te voeren en deze controles uit te voeren om een probleem te identificeren. Je kunt met PageSpeed Insights van Google de snelheid van je website analyseren. Een snelle website is niet alleen prettig voor bezoekers, maar ook Google laat je website daardoor beter rangschikken in de resultaten van de zoekmachine.
Heb je hulp nodig bij WordPress?
Heb je hulp nodig bij WordPress gerelateerde zaken? Wil je een WordPress website laten maken? Wij hebben jarenlange ervaring bij het maken, onderhouden, updaten, aanpassen en monitoren van WordPress websites. Neem dan contact met ons op voor meer informatie!
Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van JM Promotions